Pilih negara atau rantau anda.

Close
Masuk Daftar E-mel:Info@infinity-electronic.com
0 Item(s)

APEC: TI berfikir secara lisan untuk membuat cip ac-dc dengan pendirian 15mW

TI-TPS7A78-ac-dc

"Peranti ini mencapai keseimbangan terbaik antara kecekapan tinggi dan bunyi ultra rendah sementara mengecut saiz bekalan kuasa, ia mendakwa, dengan beberapa justifikasi - walaupun ia mempunyai satu kapasitor besar

Memanggil TPS7A78, ia adalah teknik yang sangat maju dalam teknik dropper kapasitif yang berabad dekad, yang menggunakan impedans siri kapasitor ('Cs' dalam kes ini) pada frekuensi utama untuk 'longgar' voltan utama tanpa kehilangan kuasa sebenar (di harga faktor kuasa malang).

Untuk idea lama ini, ia meningkatkan kecekapan dan menambah peraturan dengan pengawal utama utama aktif di-mati yang dikawal - mengisi kapasitor takungan (Cscin), yang memberi suapan voltan kapasitif 4: 1 ke langkah-langkah output semasa. Pada output ialah pengatur linear LDO tradisional.


TI-TPS7A78-ac-dc-block"Reaktan Cs menetapkan arus pengisian AC maksimum yang digunakan untuk mengecas kapasitor pukal voltan AC yang diperbaiki [Cscin]", kata firma itu. "Tahap penutup suis 4: 1 mempunyai kesan mengurangkan arus input sebanyak 1/4. Resistor lonjakan [Rs] digunakan untuk mengehadkan arus masuk ke peranti. Rs juga boleh digunakan untuk melindungi peranti daripada arus gelombang bersempadan dengan TVS [penahan voltan sementara] atau MOV [logam-oksida varistor]. "

Spesifikasi keseluruhan ialah:

Dengan output antara 3.4V dan 5V, penyearah aktif dikawal untuk mengekalkan penurunan 600mV di seluruh LDO (ke atas kedua-dua beban dan suhu) untuk meminimumkan pembaziran kuasa - jadi jika output ditetapkan kepada 4V, penerus itu memastikan 4.6V adalah dikekalkan pada input reserbor / LDO.

Untuk voltan keluaran antara 3.4V dan 1.25V, penerus aktif mengekalkan 4V tetap pada takungan.

Jika over-voltage (> 5.75V) dikesan pada output - beban berat tiba-tiba dikeluarkan dari output, sebagai contoh - litar perlindungan berhenti seksyen kapasitor beralih sehingga kelebihan pada kapasitor input LDO telah digunakan. Ini berkemungkinan besar akan berlaku apabila output ditetapkan kepada 5V - ambang 5.75V adalah dekat dengan 5.6V bahawa penerus terkawal akan mengekalkan input LDO.

Apabila ac tidak tersedia, ada pilihan untuk membekalkan kuasa dari sumber dc ke pin sambungan kapasitor reservoir - semak lembaran data untuk beberapa peringatan di sekitar pilihan ini - salah satunya adalah bahawa ini hanya boleh digunakan dengan voltan output kepada 3.3V.

Pembatasan semasa output disediakan, disokong oleh perlindungan haba sekiranya beban lebih atau litar pintas berterusan.

Untuk manfaat miagendur yang dikuasakan oleh cip, dua pin maklumat tersedia: Power-fail adalah pin longkang terbuka yang menunjukkan input kuasa AC jatuh. Power-baik adalah pin terbuka-saluran yang menunjukkan bahawa output telah meningkat di atas 92% daripada nilai yang dimaksudkan (dengan histeresis 2% ketika jatuh).

Berikutan over-load terma, output akan dihidupkan semula apabila peranti menyejuk dengan cukup.

Voltan mazimum mutlak adalah 30V pada input ac, dan 30V pada takungan - walaupun yang kedua jatuh ke 24V apabila diselaraskan dengan dc. Sehingga 3A dibenarkan secara ringkas dari input ke takungan. Output maksimum ialah 120mA dalam jambatan penuh, 60mA separuh).

Satu aplikasi yang mungkin adalah menggerakkan meter pintar, di mana, menurut TI, "tidak seperti AC biasa untuk penyelesaian kuasa DC, TPS7A78 tidak memerlukan magnet luaran yang menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk aplikasi e-meter dengan menjadikannya lebih tahan lagi. Ia memenuhi standard IEC 61000-4-8 yang diperlukan oleh aplikasi seperti pemeteran elektronik. "

Nota aplikasi, 'Drop drop bekalan luar talian untuk e-meter', Tersedia yang menggambarkan litar yang menyampaikan 3.3V (minimum 50mA) dari 90 - 265Vac. Kecekapan adalah 53% pada 120Vac dalam 50mA.

Ia juga boleh memenuhi keperluan keserasian elektromagnet menggunakan TPS7A78, baca artikel ringkas, "Bagaimana untuk membuat bekalan kuasa AC / DC mudah tanpa magnet." "

TPS7A78 datang dalam 14pin, 5 x 6.5mm TSSOP.