Pilih negara atau rantau anda.

Close
Masuk Daftar E-mel:Info@infinity-electronic.com
0 Item(s)

Perbelanjaan peralatan pembuatan separa dijangka menurun 14% tahun ini dan berkembang 27% tahun depan

Didorong oleh kelembapan dalam sektor memori, kelembapan tahun 2019 menandakan berakhirnya pertumbuhan tiga tahun untuk perbelanjaan peralatan fab.

Dalam tempoh dua tahun yang lalu, memori menyumbang bahagian tahunan kira-kira 55% daripada semua peralatan, satu bahagian yang dijangka turun serendah 45% pada 2019 tetapi pulih kepada 55% pada tahun 2020, SEMI menunjukkan.

Dengan ingatan yang mewakili sebahagian besar perbelanjaan, sebarang perubahan dalam pasaran memori memberi kesan kepada perbelanjaan peralatan keseluruhan.


Semakan SEMI perbelanjaan fabrik fabrik dengan setengah tahun menunjukkan bahawa tahap inventori yang tinggi dan permintaan yang lemah menyebabkan penurunan yang lebih besar daripada yang dijangkakan dalam DRAM dan NAND (3D NAND) pada akhir tahun 2018, memandangkan pengeluaran memori 14%.

Trend menurun dijangka terus ke separuh pertama tahun 2019, dengan perbelanjaan memori menurun sebanyak 36%, walaupun perbelanjaan memori dapat melantun semula 35% pada separuh kedua tahun ini.

Foundry adalah sektor kedua terbesar selepas ingatan untuk perbelanjaan peralatan fab. Sepanjang dua tahun yang lalu, bahagian tahunannya berkisar antara 25% hingga 30% setahun. Pada 2019 dan 2020, bahagian tahunan dijangka stabil pada kira-kira 30%, kata SEMI.

Dan sementara pengecoran biasanya turun naik daripada sektor memori dalam perbelanjaan peralatan, mereka tidak kebal kepada perubahan di pasaran.

Sebagai contoh, berikutan penurunan ingatan, perbelanjaan peralatan pengecoran jatuh sebanyak 13% pada separuh kedua 2018 dari separuh pertama tahun ini, kata SEMI.